trendesqruarSoğukkuyu, Girne Blv 214/A Bayraklı, İzmir Türkiye +90 530 311 1923
trendesqruarSoğukkuyu, Girne Blv 214/A Bayraklı, İzmir Türkiye +90 530 311 1923

Genel Bilgiler (Diyabet)

Şeker Hastalığı

Şeker hastalığı tip 1 ve tip 2 olmak üzere kabaca ikiye ayrılır. Tip 1 şeker hastalığı daha çok çocukluk ve genç yaşlarda ortaya çıkan bir hastalık olup, pankreas bezi insülin üretemez ve kişi en başından beri insülin kullanmak zorundadır. Tip 2 şeker hastalığı ise orta yaş ve sonrasında ortaya çıkan, pankreas bezinin ürettiği insüline karşı direnç olması ve üretilen insülini vücudun kullanamaması nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Tüm şeker hastalarının %90’ı tip 2 şeker hastasıdır, tip 2 şeker hastalarının da %90’ı fazla kilolu ve obezdir.

Şeker Hastalığının Komplikasyonları

Akut Komplikasyonları:

  • Hipoglisemi (düşük kan şekeri),
  • Diyabetik ketoasidoz (şeker yüksekliğine bağlı koma),
  • HONK (ketoasidozun olmadığı şeker yüksekliğine bağlı koma),

Kronik Komplikasyonları:

  • Ateroskleroz (Kalp krizi, felç, uzuv kayıpları…)
  • Nefropati (Böbrek yetmezliği)
  • Retinopati (Görme bozukluğu ve körlük)
  • Nöropati (Sinir ucu hasarına bağlı, yanma, hissizlik…)
  • Erektil disfonksiyon

Şeker Hastalığının Tedavisi

Tip 1 şeker hastalığının tedavisi insülindir. Tip 2 şeker hastalığının tedavisi öncelikle yaşam biçimi değişikliği, diyet ve ilaç tedavisidir. Bu tür tedavilere rağmen şeker hastalığı kontrol altına alınamıyorsa, insülin kullanma ihtiyacı doğuyorsa veya organ hasarı başladıysa metabolik cerrahi (ameliyat ile şeker hastalığı tedavisi) mutlaka düşünülmelidir.

Metabolik cerrahi; laparoskopik (kapalı ameliyat) olarak gerçekleştirilen, mide küçültülmesi ve ince bağırsakların yerinin değiştirilmesinden oluşan, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, obezite gibi metabolik hastalıkların tedavisinde yapılan ameliyatlardır.

Şeker Ameliyatı (Metabolik Cerrahi) Kimlere Yapılır?

  • Tip 2 Şeker hastalığı olanlar,
  • Vücut kitle indeksi (VKİ) 40/m2’nin üzerinde olanlar,
  • VKİ 35-40 arası olup tedavi ile kan şekeri normal sınırlarda olmayanlar,
  • VKİ 30-35 arasında olup, yaşam tarzı değişikliği, ilaç ve insüline rağmen kan şekeri normal sınırlarda olmayanlar,
  • Yeterli insülin rezervi olanlar (kan testi ile tespit edilebiliyor).

Şeker Ameliyatı (Metabolik Cerrahi)

Metabolik cerrahi laparoskopik (kapalı ameliyat) olarak gerçekleştirilir. En küçüğü 0,5 cm, en büyüğü 2 cm’lik beş adet kesiler ile ameliyat yapılır. Midenin yaklaşık %50’lik bölümü çıkarılır. İnce bağırsakların yeri değiştirilir (son kısım başa, baş kısmı sona getirilir).

Bu ameliyat ile gıdaların üçte biri normal eski yoldan, üçte ikisi yeni oluşturulan yoldan gitmektedir. Mideden tam olarak sindirilmeyen ve pankreas sıvıları ile temas etmeyen gıdanın çoğu direkt ince bağırsak son 2,5 metrelik bölümüne geldiğinde buradan GLP-1 adlı hormon salgılanır. Bu hormon hem pankreastan insülin salgılanmasını uyarır hem de dokulardaki insülinin etkinliğini arttırır. Böylece tip 2 şeker hastalığı %90-95 oranında tamamen geçer. Birinci yılın sonunda kişiler fazla kilolarının %70-80’ini verirler.

Laparoskopik Ameliyatların (Kapalı Ameliyat) Açık Ameliyatlara Göre Avantajları:

  • Ameliyat sonrası ağrı kapalı ameliyatlarda neredeyse hiç olmazken, açık ameliyatlarda ameliyat yerinde ağrı olabilmektedir.
  • Ağrıya bağlı yeterli nefes alınamadığından açık ameliyatlarda sıklıkla akciğer sorunları yaşanabilmektedir.
  • Açık ameliyatlarda ameliyat yerinde enfeksiyon ve açılma ihtimali kapalı ameliyatlara göre çok fazladır.
  • Açık ameliyatlarda normal hayata ve işe dönüş ortalama 1-1,5 ayı bulurken, kapalı ameliyatlarda bu süre 1 hafta 10 gündür.
  • Açık ameliyatlarda büyük bir ameliyat izi olurken, kapalı ameliyatlarda ameliyatlar izleri görünmeyecek kadar küçüktür.

Sizi Arayalım

Obezite Tedavisi ameliyat ile başlayıp kilonuzun ve beslenmenizin uzman bir ekip tarafından takip edilmesi gerektiği uzun bir süreçtir. Kliniğimiz size uzman bir ekiple her konuda 7/24 destek sağlamayı garanti eder.

Canlı Destek Hattı

Ameliyat öncesi & sonrası merak ettikleriniz, fiyatlandırma ve diğer tüm bilgi almak istediğiniz konular hakkında 7/24 bizimle Whatsapp hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Numaranız Bırakın Sizi Arayalım

Talep ettiğiniz takdirde Hasta Koordinatörümüz Derya Yıldırım ( +905303111923 ) sizinle en kısa sürede iletişime geçecektir. Dilerseniz Whatsapp veya Facebook ile mesajlaşma başlatabilirsiniz.

    Kliniğimiz

    Girne Bulvarı 214/A, Double Diamond 1. Blok, Yeni Girne, Karşıyaka – İZMİR

    +90 (530) 311 1923
    [email protected]